Vandaag heeft ABN Amro de derdekwartaalcijfers gepresenteerd. Ook hebben ze bekendgemaakt dat ze nog eens 1500 banen extra gaan schrappen, bovenop de bezuinigingsmaatregelen die eerder al waren aangekondigd.

Zo heeft ABN-topman Gerrit Zalm tegen zijn werknemers gezegd dat ze dit jaar geen kerstpakket zullen krijgen. 

Die derdekwartaalcijfers lieten wel zien dat de bank een winst van 600 miljoen heeft geboekt. Kees van Dijkhuizen, de financiële topman van ABN Amro en toekomstig opvolger van Gerrit Zalm, liet aan het NPO Radio 1 Journaal weten dat het de keuze was tussen de kerstpakketten of twintig banen schrappen. Als ze kerstpakketten schrappen, dan scheelt ze dat zeventig euro per medewerker, voor 22.000 fulltime-werknemers. Dat leidt tot een flinke besparing.

Is het een trend om de kerstpakketten af te schaffen? Patrick Moreu van kerstpakkettenbedrijf Tintelingen merkt juist een stijging van het aantal kerstpakketten. Er worden meer kerstpakketten verkocht en ze zijn duurder. Twee tot twee en een half euro boven de waarde van vorig jaar. Wel merkt hij dat in de financiële sector de kerstpakketten kleiner worden.

De grote kerstpakketten worden weggegeven bij overheidsinstellingen en groothandels, hoewel de gemeente Amsterdam twee jaar geleden de plank volledig missloeg door een scheurkalender te geven. Ooit was er een consultancybureau dat haar werknemers een schamele koelkastmagneet gaf. Patrick Moreu geeft aan dat vijftien euro wat hem betreft de ondergrens is voor een goed kerstpakket.