Blusvliegtuigen uit Frankrijk, Spanje en Italië helpen de Portugese brandweer vandaag bij de bestrijding van de enorme bosbrand in Midden-Portugal. Het dodental is inmiddels opgelopen naar 62.

De uitzonderlijke weersomstandigheden maken het bestrijden van de bosbranden vrijwel onbegonnen werk. Het is er warm en extreem droog. Volgens Sander Veraverbeke, bosbrandspecialist aan de Vrije Universiteit, hebben de bosbranden wel degelijk te maken met de opwarming van de aarde. "Daarnaast spelen monocultuur en onvoldoende bosbeheer een rol bij het ontstaan van omvangrijke en dodelijke bosbranden", vertelt hij in Radio EenVandaag.

Ook veel Nederlandse natuurgebieden zijn bang voor het groeiende risico op bosbranden in de lange, droge zomer die er aan komt. In Zeeland, Noord- en Midden-Limburg en Gelderland is de code oranje inmiddels van kracht. Voor de Kop van Noord-Holland, Utrecht, Overijssel en Noord-Brabant geldt code geel. Wim Verboom, teammanager Risicobeheersing en Omgevingsveiligheid van de Brandweer Gelderland Midden, vertelt in Radio EenVandaag hoe Nederland zich heeft voorbereid op eventuele bosbranden. 

De Portugese regering heeft gisteren drie dagen van rouw afgekondigd om de slachtoffers te gedenken. De Portugese premier Costa spreekt van "de grootste nationale tragedie als gevolg van een bosbrand van de afgelopen jaren". Er wordt ook melding gemaakt van 62 gewonden, van wie er twee zwaargewond zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.