Nederlandse veteranen gaan meedoen aan een internationaal onderzoek naar MDMA als medicijn tegen ernstige trauma’s. MDMA is de werkzame stof in de partydrug XTC. Het geestverruimende middel is verboden omdat het gebruik ervan niet zonder gevaar is.

Het is niet de eerste keer dat partydrugs worden ingezet als medicijn tegen trauma’s. De Nederlandse psychiater Jan Bastiaans (1917-1997) begon vanaf 1961 met het gebruik van LSD ter ondersteuning van zijn behandeling. Hij wijdde vervolgens zijn leven en werk aan de behandeling van oorlogsgetraumatiseerden met zogenaamde ‘concentratiekampsyndroom’.

Herbeleving van klachten

Bastiaans was ervan overtuigd dat deze therapie ervoor zorgde dat onderdrukte angst, woede en haat in volle intensiteit naar boven zouden komen. En dat door die herbeleving de klachten en de nachtmerries waarmee overlevenden kampten zouden verminderen.

Volgens Stephen Snelders, historicus aan de Universiteit van Utrecht, is nooit wetenschappelijk vast komen te staan of de behandelmethode van Bastiaans ook echt werkte. “Er zijn veel getuigenissen van patiënten die zeiden dat ze enorm geholpen waren. Ook veel mensen uit het voormalig verzet waren voorstander van de methode van Bastiaans. En Bastiaans zelf claimde uiteraard dat hij mensen met goed resultaat behandeld had, maar dit is nooit aangetoond. Het meten wat we nu wel doen, moest toen nog ontwikkeld worden.”