Mart Visser is deze maand precies vijfentwintig jaar couturier in Nederland. De modeontwerper sluit in het nieuwe jaar zijn chique salon in Amsterdam-Zuid. “Het roer gaat om’’, zegt hij.

Mart Visser verhuist naar een grote loods net buiten de ring. Hij voegt er zijn haute couture, de betaalbare kleding voor zijn verkoopwebsite en zijn atelier met beeldende kunst samen. Hij kon zijn statige pand in hartje Amsterdam tegen een mooi bedrag verkopen. De vastgoedprijzen rijzen de pan uit. Bovendien raakt Amsterdam onbereikbaar. Nu is hij een verkeerslicht van de snelweg verwijderd, vertelt hij.

De nieuwe stap maakt de ontwerper ook omdat hij vindt dat zijn vak gigantisch is veranderd. De mode kent niet meer een overheersende trend, maar er zijn meerdere stijlen mogelijk. In de winkels wisselen collecties elkaar in razend tempo op.

Handtekening

Visser leerde het vak van Frans Molenaar. Hij debuteerde als 24-jarige met zijn eerste haute couture-collectie in 1993 en komt sindsdien om het jaar met een nieuwe collectie. Zijn handtekening is luxe eenvoud en grafische motieven. De vrouw plaatst hij op een voetstuk, kleding is er om haar mooier te maken.

Hij leverde jarenlang een modelijn aan V&D, voor de Nederlandse vrouw met gemiddeld maatje 44. Na het faillissement van het warenhuis verkoopt hij zelf confectiekleding via zijn eigen website. Maar haute couture, de eredivisie in het modevak, is toch iets heel anders dan betaalbare kleding.

Ziel aan de duivel verkocht

Aan het begin van zijn carrière zei de jonge couturier tegen Vrij Nederland: “Een confectielijn is niets voor mij. Ik wil het goed en ik wil het perfect - en anders niet.” Dat citaat wuift hij lachend weg met de woorden dat alle jonge mensen dat roepen. “Ik heb mijn ziel al lang geleden aan de duivel verkocht. Dat gebeurde toen ik bedrijfskleding ging ontwerpen in de jaren 90’’, zegt hij met ironie in zijn stem. “Maar het interesseert mij niets wat anderen er van vinden”.

Ik heb mijn ziel al lang geleden aan de duivel verkocht. Dat gebeurde toen ik bedrijfskleding ging ontwerpen in de jaren 90

Over EenVandaag

EenVandaag gaat deze winter weer op pad. In een lelijke eend, met warme chocolademelk en een interessante gast. Om te praten over het afgelopen jaar en de beloften van het nieuwe jaar.