Boeken over de planeet zijn bestsellers. NASA trekt miljarden uit voor een missie naar de planeet en volgende maand gaat er een big budget blockbusterfilm in première over de rode planeet mars.

De rode lijn in alles? Over vijftien jaar moeten er mensen op Mars gaan wonen. Daarvoor moet er echter nog heel veel gebeuren. Het kweken van groenten op de arme, rode marsgrond bijvoorbeeld, want voedsel omhoog sturen is veel te duur.

Waar anders dan in Nederland kan de NASA beter terecht om dat te onderzoeken dan in Wageningen? Op speciale ‘Mars-grond’ zijn onderzoekers bezig om te proberen planten te laten groeien in Mars-aarde. Een doorbraak is bereikt: de eerste Mars-tomaat is volgroeid.

In de uitzending van EenVandaag spreken we met planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet. De onderzoeker is sceptisch over de kolonisatiedrift naar Mars. Volgens hem is het goed dat we ons op Mars focussen, maar er moeten nog veel technische stappen genomen worden.

Onderzoeker Wieger Wamelink is positiever. Na twee jaar experimenteren is er sinds vorige week eindelijk succes. De tomaatjes zijn namelijk volgroeid.