De gemeente Ede heeft de problemen in de wijk Veldhuizen nog steeds niet onder controle. Vannacht gingen er weer vier auto’s van buurtbewoners in vlammen op.

De gemeente laat zich nu helpen door de Marokkaanse consul. En dit leidt tot onbegrip in de Tweede Kamer en in Ede zelf. De Marokkaanse consul-generaal Khalid Guelzim gaat in gesprek met de Marokkaanse gemeenschap in de wijk Veldhuizen in Ede. 

Een groep van tientallen jongeren - meestal van Marokkaanse komaf - zorgt sinds enige tijd voor ongeregeldheden in met name het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst in Ede. Daar was tot voor kort een theehuis dat door jongeren werd bezocht. Dat is wegens de sloop eveneens gesloten.

Eerder deze week maakte EenVandaag daarover deze reportage:

Burgemeester Van der Knaap stelde dinsdag voor het komende half jaar een samenscholingsverbod in voor de wijk Veldhuizen. Van der Knaap liet vrijdag weten het toe te juichen dat Guelzim met vertegenwoordigers van verschillende Marokkaanse groeperingen gaat praten. 

Daaronder is ook het bestuur van de Marokkaanse moskee. Al Mouahidin. Het bestuur kwam vrijdag, samen met de stichting Samenstede (een organisatie die in de Edese samenleving burgers bij elkaar probeert te brengen), met een verklaring. ,,De organisaties veroordelen met klem de brandstichtingen en de vernielingen van andermans eigendommen.

De Edese Marokkaanse gemeenschap keurt dit gedrag af en roept maatschappelijke organisaties en buurtbewoners op elkaar op te zoeken om in dialoog te gaan ten einde de rust te laten wederkeren'', zo schrijven ze.

Van der Knaap: ,,Deze verklaring maakt duidelijk dat het overgrote deel van de Edese Marokkaanse gemeenschap de ongeregeldheden scherp afwijst en haar best doet om de verhoudingen weer zo snel mogelijk te normaliseren.''

De gemeente benadrukt dat de consul zich niet bemoeit met gemeentelijk beleid en de aanpak van de problemen in de wijk: 'Op verzoek van de consul is er een gesprek geweest met de burgemeester. De consul heeft zijn belangstelling getoond omdat hij de eenheid - die de Marokkaanse gemeenschap nu uitstraalt in het scherp afwijzen van de gebeurtenissen in de wijk - wil ondersteunen. In het verlengde daarvan heeft hij gezegd ook met de Marokkaanse gemeenschap in Ede te zullen praten, ter ondersteuning van hun eensgezindheid. Ook heeft hij zijn excuus aangeboden voor de ongeregeldheden, mede namens de Marokkaanse ambassadeur.'

EenVandaag spreekt met buurtbewoners in Ede en met fractievoorzitter Peter de Pater van coalitiepartij Gemeentebelangen Ede. Hij is kritisch over de inzet van de Marokkaanse consul-generaal. In de studio reageert de lokale CDA-fractievoorzitter Jan Pieter van der Schans.