Voormalig tenniscoach Mark de J. is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een celstraf van 18 jaar voor de moord op zakenman Koen Everink. Volgens de rechter had De J. een vooropgezet plan om Everink van het leven te beroven.

De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Net als het OM, stelt ook de rechtbank dat De J. de zakenman heeft vermoord vanwege een gokschuld die hij bij Everink had. Hij heeft volgens de rechter daarmee "het leven afgenomen van een persoon, die nog vol in het leven stond en vader was van een zesjarig meisje.” Het moet voor Everink vreselijk zijn geweest om in zijn eigen woning te zijn aangevallen, “door een persoon met wie hij op vriendschappelijke wijze omging."

Strafverzwarende omstandigheden 

Koen Everink werd op 4 maart 2016 dood aangetroffen in zijn villa in Bilthoven. Hij bleek door tientallen messteken om het leven gebracht. De moord vond plaats terwijl zijn 6-jarige dochtertje boven lag te slapen. De rechter rekent dat De J. zwaar aan. Zij was wakker geworden van gegil van haar vader. Dit en het feit dat zij haar vermoorde vader zou vinden, werkten strafverzwarend.

"Door de handelwijze van verdachte heeft zij ook daadwerkelijk haar toegetakelde en overleden vader ’s ochtends aangetroffen op de keukenvloer. Deze ervaringen zijn voor haar bijzonder schokkend en traumatisch geweest en deze zal zij door toedoen van verdachte haar leven lang met zich moeten dragen.”

Geen openheid van zaken

Mark de J. heeft altijd ontkend. Dat hij geen openheid van zaken gaf maar juist wees in de richting van anderen, werkt ook in zijn nadeel. "Verdachte heeft, gezien zijn afgelegde verklaringen, het door hem opgevoerde scenario en zijn pogingen sporen te wissen en achter te houden, alleen aan zijn eigen belang gedacht en daarmee geprobeerd iedereen in de waan te laten dat hij niets met de dood van Koen Everink te maken had."