6 mei 2002, vijf over zes 's avonds. Het eerste deel van Twee Vandaag is geweest, het journaal loopt. Mijn reportage is al uitgezonden, ik heb koffie gedronken met collega's en loop nu de trap af in het actualiteitencentrum. Op naar de volgende afspraak.

Mijn auto staat voor de deur op het parkeerterrein. Ik zit net achter het stuur als twee collega's, Mark de Bruijn en Erik van Prooijen, op de ruit tikken. "Marjan, we hebben net zes schoten gehoord op het mediapark en gaan kijken wat er aan de hand is. Ga je mee ?"

"Schoten ? Ja, ik kom eraan". Zij rennen verder, ik sluit de auto af en ren achter ze aan.

Bij een paar struiken, vlakbij het radiopaviljoen, stoppen ze even. Een vrouw in een leren jack vraagt of wij weg willen gaan. "Wie bent u dan?" vragen wij. "Ik ben van de beveiliging van het mediapark" is het antwoord. "U moet hier weg". Voor de vorm doen we een stap achteruit. De vrouw loopt weg. Dan zie ik een aantal meter verderop iets liggen. Een man ? Erik is aan de telefoon. "Marjan is hier" hoor ik hem zeggen. Wat bedoelt hij ? Ik kijk op m'n horloge: kwart over zes. Het tweede deel van ons programma begint. Ik snap het: ik kom in de uitzending. Maar wat is er aan de hand ? Erik geeft me zijn telefoon: "je komt nu in Twee Vandaag en dat is Pim Fortuyn die daar ligt".

Jeroen Snel presenteert en vraagt me waar ik sta en of ik kan bevestigen wat het journaal zei dat Pim Fortuyn is neergestoken. "Nee, hij is neergeschoten" zeg ik. "Er klonken zes schoten hier op het mediapark." Ik probeer zo helder mogelijk te omschrijven wat ik zie en hoor.

Al die jaren ervaring in het verslaan van grotere en kleinere nieuwsverhalen voor Twee Vandaag werpen voor de hele redactie hun vruchten af. Er wordt die avond snel en deskundig gewerkt. Collega Frank Herfst behoort tot de eersten die beelden maken van het lichaam van Fortuyn, boven vanuit het radiopaviljoen. Hij zoomt niet in. Niet kies vindt hij.

Later neemt de 'gezamenlijkheid', zoals de samenwerking tussen de omroepen vaak wordt genoemd, de uitzending over. De moord op Fortuyn is inmiddels wereldnieuws.

Een jaar later ben ik correspondent in de Verenigde Staten en noemen mensen vaak de aanslag op Fortuyn. "Did you report on that story" vragen ze. "I happened to be there", zeg ik. 

Marjan Moolenaar

Aanslag op Fortuyn