In het buitenland een marathon lopen, maar dan niet in New York, Boston of Londen maar Pyongyang. Sinds vorig jaar mogen amateurlopers uit het Westen deelnemen aan dit sportevenement in het geïsoleerde Noord-Korea. En de belangstelling groeit.

Vorig jaar waren dit er zo’n 200, dit jaar namen ongeveer 700 sporters deel aan de hardloopwedstrijd. Die vindt elk jaar plaats ter ere van de verjaardag van oud-leider Kil Il-Sung, de stichter van de huidige Noord-Koreaanse dynastie. De start is in het volgepakte Kim il-Sung stadion, de route gaat door de hoofdstad, met publiek langs de kant. 

Journalist en hardloper Dennis Meinema probeerde vorig jaar al deel te nemen, maar toen werd hij niet toegelaten. Dit jaar kreeg hij wel toestemming en deed hij de halve marathon.  Ook kreeg hij samen met andere atleten in een groep nog een rondleiding langs enkele plekken in het stalinistisch geregeerde land.

Strenge voorwaarden

Maar dat ging wel onder strenge voorwaarden. Tijdens de excursies is het verboden om de groep te verlaten, gemaakte foto’s worden gecontroleerd, je paspoort moet je inleveren en er zijn constant begeleiders en controleurs bij. 

Wat voor beeld heeft hij gekregen van het land? Hoe is het om mee te doen aan een hardloopwedstrijd  in Noord-Korea? In Radio EenVandaag een gesprek met Dennis Meinema.

-Bekijk hier beelden van de marathon van Pyongyang

Pyongyang - foto: Dennis Meinema