Staatssecretaris Wilma Mansveld, Infrastructuur en Milieu, stapt op. Dat is vanmiddag bekend gemaakt na de presentatie van het eindrapport over de Fyra. Haar positie stond al langer ter discussie, ze zou meerdere aanvaringen hebben gehad met de Kamer en informatie te laat hebben doorgegeven.

Het eindrapport 'de reiziger in de kou' stelt dat het project vanaf het begin al mis ging. Daarnaast is de Tweede Kamer onjuist of onvolledig geïnformeerd, maar de commissie stelt haar medeverantwoordelijk voor het debacle. Het lot van Mansveld zou in handen liggen van de PvdA-top.

Eerdere aanvaringen

Kort na haar aantreden had ze haar eerste aanvaring met de Kamer. Een kritisch rapport over ProRail bleek al maanden in de lade op het ministerie te liggen, maar dit bleek niet doorgestuurd te zijn naar de Kamer. 

Daar bleef het niet bij. De Kamer werd wederom te laat geïnformeerd toen tijdens Prinsjesdag een budgetoverschrijding van een half miljard euro openbaar werd gemaakt. 

Politieke functies

In 2011 werd Wilma Mansveld gedeputeerde van de provincie Groningen. In haar portefeuille zaten economische zaken, facilitaire zaken en jeugdzorg. Ook was ze lid van Centrum Lokaal Bestuur PvdA in Groningen.

Op vijf november 2012 werd Mansveld benoemd tot staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van kabinet Rutte II. 

Uitzending

EenVandaag spreekt verschillende Kamerleden in Den Haag over het aftreden van de staatssecretaris.

Lees ook