Ter ere van Nelson Mandela’s 94ste verjaardag, verschijnt vandaag het boek “Schaduwboksen” van Erik Brouwer waaruit blijkt dat Mandela een fervent liefhebber van de bokssport is. Wat weinig mensen weten is dat Madiba zijn jonge jaren bokste met de grootste kampioenen van zijn tijd.

Zijn liefde voor de 'nobele kunst van de zelfverdediging' zou zelfs in de gevangeniscel op Robbeneiland nooit minder worden. Hij onderhield zich aan een streng regime van buikspieroefeningen en schaduwbokste urenlang tegen de muren van zijn kleine, vochtige cel om zowel psychisch als fysiek fit te blijven. Na zijn vrijlating volgden ontmoetingen met zijn boksidolen waaruit mooie vriendschappen zouden ontstaan.

Een Vandaag volgt het spoor uit Brouwer’s boek naar Mandela’s boksverleden: het leidt naar Mandela's oude vervallen boksschool in Soweto en naar zijn woonhuis waar nog de kampioensriem van Sugar Ray Leonard aanwezig is. Stan Sono, van de Zuid Afrikaanse Boks Federatie , geeft daar uitleg over hoe belangrijk boksen voor zwarte jongeren is.

In Soweto treffen we ook The Rose of Soweto, Dingaan Thobela, de zwarte Zuid Afrikaanse bokskampioen die Mandela meerdere malen ontmoette. Hij was daar kind aan huis en was de grote trots van Mandela: HET symbool van het nieuwe Zuid Afrika…..de Roos van de Natie.

En we ontmoeten Kallie Knoetze, de blanke bokser, en de nummer 3 van de wereld in de jaren 70, maar door de zwarte gemeenschap als rascist gehaat. Door Mandela’s verzoeningspolitiek stapte hij over van de Nasionale Party naar het ANC.

In Nederland spreken we met de auteur Erik Brouwer over de parallellen van de bokssport en de strijd van de zwarte bevolking voor gelijke burgerrechten.

En met oud bokser Arnold vanderlyde: hij ziet Mandela als de grootste bokser ooit.

Lees ook