Een opvallend nieuwsbericht op de website van de BBC afgelopen week. De 24-jarige Lamarr Chambers zou al bijna zes weken niet poepen. De Brit wordt ervan verdacht drugs te hebben ingeslikt. Hij weigert nu al veertig dagen te ontlasten. "Hij speelt met zijn leven", aldus darmchirurg Charlotte Molenaar.

Veertig dagen zonder te poepen, kan dat wel?: "Het is heel onwaarschijnlijk. Als je niet eet en niet drinkt dan is het in theorie mogelijk, maar daar is je lichaam niet op gebouwd," vertelt Nienke Tode-Gottenbos, auteur van 'de poepdokter'.  Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."

Poepen tijdens de slaap

Doordat Chambers vermoedelijk bolletjes drugs in zijn darmen heeft, kan hij het langer volhouden dan tien dagen: "Die bolletjes drugs houden de ontlasting tegen, maar dan nog is veertig dagen heel onwaarschijnlijk," vertelt Molenaar. De darmchirurg stelt dat de Brit vermoedelijk last heeft van 'overloop diaree': "Dan loopt er dunne ontlasting langs de dikke poep. Dit kan je niet tegenhouden en gebeurd bijvoorbeeld in je slaap." Een andere mogelijkheid is dat hij de ontlasting uitbraakt.

Binnen vierentwintig uur plassen

En hoe zit het dan met plassen? Molenaar: "Bij plassen geldt de regel: De zon mag niet opgaan over een volle blaas. Oftewel je moet binnen vierentwintig uur plassen. Anders kan het tot onherstelbare schade aan je blaas leiden."