Hij is 100 procent Brits, maar ook een bekende Nederlander. Contrabassist en Maestro-jurylid Dominic Seldis is verbaasd dat Nederlanders het Britse vertrek uit de EU zo persoonlijk nemen.

Vandaag zouden de Britten de EU verlaten. Maar de brexit is uitgesteld. Dominic Seldis is daar niet rouwig om. "De brexit is geworden wat het nooit had moeten zijn. Het ging erom dat de Britten uit een gemeenschap willen stappen waar ze niet meer in geloven. Nu is het een verschrikkelijk politiek immigratie-issue geworden. Ik vind dat heel erg onsmakelijk."

'Compleet mislukt muziekstuk'

Seldis verhuisde in 2008 naar Nederland om contrabassist te worden in het Nederlands Concertgebouworkest. Maar de meeste mensen kennen hem als jurylid in het televisieprogramma Maestro.

Er zijn overeenkomsten tussen de brexit en een compleet mislukt muziekstuk, vindt Seldis. "Ik heb genoeg concerten meegemaakt die halverwege stopten omdat het helemaal mis ging. Als we het nu over brexit hebben, die zou wel eens niet door kunnen gaan. Hoe ongelooflijk is dat?"

'Bang dat migranten het werk inpikken'

De afgelopen 2,5 jaar is er één onderwerp waarover al zijn Nederlandse vrienden hem bevragen: brexit. En dan legt hij uit waarom zijn Britse vrienden voor een vertrek uit de Europese Unie stemden.

"Ik woonde in een arbeidersstadje waar de meeste mensen bij een theezakjesfabriek werkten. Veel vrienden die ik daar nog heb stemden voor de brexit omdat ze bang zijn dat migranten hun werk komen inpikken."

'We waren toch vrienden?'

Intussen schaamt de muzikant zich voor wat er in zijn land aan de hand is. "Als je de tv aanzet en ziet hoe de mensen die ons land besturen zich gedragen, dat is beschamend. Theresa May is wat mij betreft de enige die probeert het goede te doen."

Volgens Seldis zijn Nederlanders anders naar de Britten gaan kijken door de brexit. "De Nederlanders zijn een beetje ontdaan dat hun Britse vrienden uit de groep stappen. Ze denken: we waren toch vrienden, waarom doe je dat?"

Lees ook

Verschillen tussen Britten en Nederlanders

De Brit snapt wel waar dat gevoel vandaan komt. "Nederlanders hechten veel waarde aan de vriendschappen die ze over de jaren hebben opgebouwd. Britten daarentegen kunnen een kroeg in stappen en aan het eind van de avond beste vrienden met een compleet vreemde zijn."

Wat betreft de gevoelens over de brexit kan Seldis zich goed inleven in de Nederlanders, maar er is één ding dat hij echt niet begrijpt aan ons land: de betaal-app Tikkie. "Waar gaat dat over? Dat je ter plekke een schuld moet verrekenen, is gruwelijk. Als ik een etentje betaal, is de kans groot dat jij de volgende keer betaalt. Dat is hoe het zou moeten gaan. Voor een volk dat zo hecht aan gezelligheid, is Tikkie de meest weerzinwekkende app die je kan bedenken."

TV-reportage: Maestro-jurylid Dominic Seldis over brexit: Nederlanders nemen het heel persoonlijk