Morgen dient het kort geding van Yuri van Gelder tegen NOC*NSF. De sporter vecht zijn verwijdering van de Olympische Spelen aan. Hij hoopt op tijd terug te keren voor de finale. Maar is dat wel realistisch?

Advocaat Cor Helleman wijst bij BNR op het feit dat in de topsportersovereenkomst die Van Gelder heeft - abusievelijk - sprake is van een periode 'van de voorbereiding tot de Olympische Spelen'. Een 'kolossale fout', zegt de advocaat. 'Van Gelder heeft misschien een algemene zorgplicht, maar dan komen we ongelofelijk in de buurt van een hele vage norm en ik weet niet wat hij dan daadwerkelijk verkeerd gedaan heeft.' 

Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers van de Vrije Universiteit Amsterdam twijfelt of Van Gelder kans maakt. “Als hij het kort geding wint, krijgt NOC*NSF een inspanningsverplichting om hem terug in de finale te krijgen. De vraag is of ze dat gaan doen. Want dan benadelen ze de Franse sporter die nu op zijn plaats staat.”

Juridisch sportadviseur Paul Scholten stond eerder succesvol Jeffrey Wammes bij toen hij niet geselecteerd werd voor de spelen van 2012. Hij denkt dat Van Gelder meer kans heeft bij arbitragehof CAS. “Dat gaat hij alleen niet redden voor maandag. Want als hij wint, dan moet hij naar de rechtbank in Zwitserland. Hij is dan nooit op tijd terug voor de finale. Als hij morgen wint helpt hem dat vooral met eerherstel en een mogelijke schadeclaim.”