In Friesland gaan in zeven gemeenten de stembussen open. De landelijke politiek volgt deze verkiezingen met argusogen, want deze verkiezing kan een voorbeschouwing zijn voor de landelijke gemeentelijke verkiezingen op 21 maart volgend jaar. Om die reden bezochten de politieke leiders afgelopen weekend allemaal hoofdstad Leeuwarden.

Daarnaast zijn er ook verkiezingen in gemeenten in Groningen, Zevenaar en Rijnwaarden. In al deze gemeenten vinden herindelingen plaats en moet er voor 1 januari 2018 een nieuwe gemeenteraad aantreden. 

In Leeuwarden is de PvdA al jaren de grootste partij en zit al sinds mensenheugenis in het college. Maar de PvdA beleefde in maart dit jaar met de Tweede Kamerverkiezingen een desastreus verlies. Van de 38 zetels in de Tweede kamer, hielden ze er maar 9 over. Is de partij die klap te boven of heeft de kiezer het vertrouwen in de partij voorgoed verloren? Gaat de PvdA haar eerste plek in Leeuwarden verliezen? Aan lijsttrekker en oud-Kamerlid Lutz Jacobi de taak de positie van de PvdA veilig te stellen.