Door een explosie bij een ziekenhuis in de Afghaanse stad Kunduz zijn zeker drie medewerkers van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen om het leven gekomen. Dertig medewerkers worden nog vermist, meldde de organisatie.

Het ziekenhuis is volgens een AzG-woordvoerster deels verwoest. Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanval. De stad was de afgelopen tijd het toneel van zware gevechten tussen regeringstroepen en de fundamentalistische Taliban. De regering zei donderdag de stad weer in handen te hebben. De opstandelingen ontkenden dat.

De hulporganisatie zei in een verklaring ‘diep geschokt te zijn door de aanval, het doden van onze medewerkers en patiënten en de schade die het toebrengt aan de gezondheidszorg in Kunduz.' Over de nationaliteit van de slachtoffers is nog niets bekendgemaakt.

In EenVandaag een reactie van  generaal-majoor b.d. der Mariniers Frank van Kappen. En een gesprek met journalist Karim Amini. Hij is op dit moment in Kunduz.

update
clock 03-10-2015 11:45

Dodental loopt op, tientallen vermisten

Het dodental van luchtaanvallen op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) in het Afghaanse Kunduz is opgelopen tot negen. Volgens CNN zijn alle doden medewerkers van de hulporganisatie. Er worden nog tientallen mensen vermist.

update
clock 03-10-2015 16:41

Excuses Amerikanen om bombardement

De Amerikaanse generaal John F. Campbell heeft de Afghaanse president Ashraf Ghani gebeld om excuses te maken voor het per ongeluk bombarderen van een ziekenhuis in de provincie Kunduz. De door de Verenigde Staten geleide coalitie voerde zaterdag de luchtaanval uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.