Voorkomen is beter dan genezen. Maar als je dan toch een burn-out krijgt, moet de druk er een tijdje vanaf. Dat zegt loopbaancoach Carolien Broeke.

Broeke vindt de actie van Mark Rutte gisteren dan ook niet slim. Rutte nodigde CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt uit voor een gesprek op vrijdag. Omtzigt zit thuis vanwege het werk. Hij is overwerkt geraakt door zijn inspanningen voor de toeslagenaffaire. Omtzigt ging niet in op het verzoek van Rutte.

Je lichaam laten herstellen

Om een burn-out te voorkomen, moet je inspanning en stress afwisselen met rust. "Vooral zoeken naar een goede balans, maar ik kan me voorstellen dat dat heel lastig is voor mensen in de politiek. Die mensen maken heel veel uren. Je houdt dat alleen vol als je genoeg tijd voor herstel inbouwt", zegt Broeke.

Broeke vindt dat, los van de precieze diagnose van Omtzigt, hij nu het best met rustgelaten kan worden. "Het beste voor hem is dat hij nu even helemaal in zijn cocon gaat en zijn lichaam laat herstellen. Hij moet tijd krijgen om rust en activiteit af te wisselen, zodat zijn lichaam herstelt."

Lees ook

De druk eraf

"Het lichaam raakt helemaal uitgeput bij een burn-out. Als je het vergelijkt met geld op de bank, staan mensen met burn-out de hele dag aan en blijven ze maar dwangmatig geld pinnen. Tot ze rood staan. En dan betaal je rente. Ze kunnen het uit-knopje niet vinden en het lichaam raakt zo ontregelt dat je allemaal klachten krijgt", vertelt Broeke.

Je kunt dus niet doseren als je een burn-out hebt of krijgt. "Het is heel moeilijk om jezelf uit te zetten. En nu blijft iemand dus aan jou trekken waardoor je niet op die uit-knop kunt drukken. Dat is dus niet goed", zegt Broeke over de actie van Rutte.

Sporten als een 90-jarige

Helemaal niks meer doen, is ook niet goed. Maar zie de activiteit niet als sporten, zegt Broeke. "Sporten is het stomste dat je kan doen. Het gaat erom dat je beweegt en dingen doet als een 90-jarige. Dat zeg ik altijd. Dus ga wandelen als iemand van 90 jaar. Sporten terwijl je lichaam al zo moe is, daar word je niet beter van."

"Wat Rutte gisteren deed is echt niet goed voor z'n herstel. Heel netjes dat Omtzigt dan zegt dat het hem niet lukt, knap dat hij dat aangeeft", zegt Broeke. Veel mensen met een burn-out denken namelijk dat ze door moeten gaan en kunnen niet remmen.

Carolien Broeke over burn-outs in EenVandaag