Het was de plek waarvandaan meer dan zesduizend Joodse Rotterdammers naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd. Onder hen waren 686 kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 12 jaar. Loods 24 lag dichtbij het toenmalige treinspoor en was daardoor geschikt voor een snelle afvoer naar kamp Westerbork en daarna naar de vernietigingskampen.

Komende woensdag wordt in Rotterdam bij een overgebleven muur het Joods kindermonument onthuld. Loods 24 is al jaren geleden gesloopt; de resterende muur van het loodsencomplex is voor Rotterdammers al jaren een bekende herdenkingsplaats, maar de rest van het Nederland kent de plek en het verhaal erachter nauwelijks of niet.

Bij de onthulling van het Kindermonument zijn woensdag 686 kinderen van 52 Rotterdamse basisscholen aanwezig, precies het aantal kinderen dat niet terugkwam uit de concentratiekampen. De scholen doen in aanloop naar de onthulling van het monument mee met een uniek onderwijsproject om deze gestorven kinderen opnieuw een gezicht te geven en aan de vergetelheid te onttrekken. 

Bekijk ook de lange versie van het interview met Deborah Maarssen. Zij werd net als haar ouders en zusjes via Loods 24 weggevoerd naar de concentratiekampen. Het hele gezin overleefde de kampen en kwam terug. Zij vertelt haar verhaal:

Lange versie interview Deborah Maarssen