Schiphol topman Dick Benschop mailde hoogstpersoonlijk met minister Cora van Nieuwenhuizen om Schiphol te laten groeien tot 540.000 vluchten per jaar. Blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Dat contact is volgens hoogleraar Arco Timmermans te close.

Die groei was niet vanzelfsprekend, want alle andere adviezen duiden op een minder forse groei van het aantal vluchten.

De Volkskrant deed een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) en ontdekte dat Benschop zelf actief zijn lobby voerde. Hoogleraar public affairs van de Universiteit Leiden, lobby-kenner Arco Timmermans stelt dat het contact tussen Benschop en de minister 'te close' is.

Staatsbedrijf

"Als het hier om een commercieel bedrijf zou gaan, dan zou je zeggen; 'dit moeten we niet doen op deze manier', maar het is nog vreemder als het over een soort staatsbedrijf gaat. En het gaat wel heel erg over alleen maar groeicijfers." Schiphol is voor 70 procent in handen van de Nederlandse Staat.

Voor de bewoners is het innige contact tussen de top van Schiphol en het ministerie geen verrassing, zo stelt Maurice van Uden, van belangenvereniging Schipholwatch: "Het verbaast me inmiddels niets meer, alles dat Schiphol vraagt wordt gefaciliteerd. Natuurlijk is er overleg, maar wees open en eerlijk over dat overleg. Dat moet niet via achterkamertjes en mailtjes die in eerste instantie niet openbaar zijn."

Verslaggever Harm van Atteveld sprak omwonenden van Schiphol

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) laat weten dat zij hun statement al eens hebben gemaakt. "Het is nu aan andere partijen", zo laat een woordvoerder weten. Eerder gaf de OVV aan dat Schiphol pas kon uitbreiden als er goed naar de veiligheid gekeken zou worden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.