LIVEBLOG VAL KABINET RUTTE

17.48 Uitslag EenVandaag Opiniepanel: meerderheid wil eerst bezuinigen en dan verkiezingen. Klik hier voor de volledige uitslag van het onderzoek.

17.26 Hero Brinkman was woedend over het gesprek. Volgens hem dreigt de kleinst mogelijke meerderheid in de Kamer de vroege verkiezingsdatum van 27 juni door te drukken, tegen een wens van een grote minderheid in. Hij vindt dat ,,een schande''. Verkiezingen voor het reces zijn voor kleine partijen, die nog veel moeten organiseren, niet haalbaar en daarmee volgens Brinkman in het voordeel van de grote partijen. (ANP)

17.17 De Tweede Kamer heeft nog geen besluit genomen over een datum voor nieuwe verkiezingen. Een kleine meerderheid zou voor verkiezingen op 27 juni zijn; een grote minderheid wil verkiezingen na de zomer. De Kamer praat dinsdag in een debat met premier Mark Rutte verder over een verkiezingsdatum. (ANP)

17.12 De RVD heeft de brief van Premier Rutte aan de Kamer geplaatst en een brief aan Koningin Beatrix:

"Na doorrekening van het CPB bleek dat er nog ruimte was voor verbetering van de koopkrachtcijfers in 2013. Ik heb voorstellen gedaan voor vergaande reparatie van de koopkracht van de bijstandgerechtigden, lagere inkomens en AOW'ers. Desondanks was de PVV uiteindelijk niet bereid het pakket te aanvaarden," aldus Rutte in zijn brief.

16.14 AEX-index zakt onder de 300 punten (ANP):

16.10 De volledige mededeling van de Rijksvoorlichtingsdienst luidt:

Minister-president drs. M. Rutte heeft op 23 april 2012 aan Hare Majesteit de Koningin het ontslag aangeboden van alle ministers en staatssecretarissen, met ingang van heden. Hare Majesteit de Koningin heeft de ontslagaanvraag in overweging genomen en de ministers en staatssecretarissen verzocht al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten.

16.06 Premier Mark Rutte heeft zojuist het ontslag van zijn kabinet aangeboden aan koningin Beatrix.

15.58 PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom wil, als het kan, nog voor de zomer verkiezingen.

15.19 Om vier uur vanmiddag komen de fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer weer bijeen voor nieuw overleg.

14.41:

14.08:

13.59 Premier Rutte is aangekomen bij de koningin op Paleis Huis ten Bosch. Verwacht wordt dat hij de koningin het ontslag van het kabinet gaat aanbieden:

13.56 D66-leider Alexander Pechtold is bereid ingrijpende maatregelen te steunen die het mogelijk moeten maken dat de Kamer het met het minderheidskabinet van VVD en CDA voor 1 juni eens wordt over een volwaardige begroting voor 2013.

13.12 Morgen is er een debat in de Tweede Kamer over de kabinetscrisis. Alle geplande stemmingen zijn uitgesteld tot donderdag.

13.08 Premer Rutte gaat naar verluidt een korte verklaring geven in de Tweede Kamer.

13.03 Kamervoorzitter Gerdi Verbeet: "De agenda's zijn aangepast."

12.44 Olli Rehn (Eurocommissaris Economische en Monetaire Zaken): "De begrotingsregels zijn niet opgesteld door Europa, maar door nationale regeringen."

12.36 Minister Kamp (Sociale Zaken): "We hebben de ontstane situatie besproken."

12.34 De Jager: "Ik ben niet beschikbaar als leider van het CDA."

12.32 Minister van Financiën Jan-Kees de Jager: "De Kamer is aan zet. Het kabinet zal zich blijven inzetten voor solide overheidsfinanciën."

12.24 Haagse bronnen melden nu ook dat het kabinet haar ontslag aanbiedt aan de koningin. Naar verluidt komt Premier Rutte binnen over een a twee uur met een verklaring.

12.07:

12.04 De fractievoorzitters van de Tweede Kamer gaan nu in overleg met Kamervoorzitter Gerdi Verbeet:

11.55 RVD melding: Minister-president Rutte zal Hare Majesteit de Koningin tijdens het wekelijks overleg van vandaag, 23 april 2012, informeren over de ontstane politieke situatie.

11.50 De VVD-fractie is unaniem voor nieuwe verkiezingen. De kiezer moet zo spoedig mogelijk aan het woord komen, aldus fractievoorzitter Stef Blok.

11.46 Kabinetsberaad is afgelopen, sneller dan verwacht. Premier Rutte is naar verluidt op weg naar de koningin. Verwacht wordt dat hij zijn ontslag zal aanbieden.