Tachtig procent van de Limburgers vindt het niet kunnen dat Jos van Rey zich kandidaat stelt voor de gemeenteraad terwijl er een strafrechtelijk onderzoek naar corruptie tegen hem loopt. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en de Limburgse omroep L1 onder 1500 Limburgers. 

VVD’er van Rey trad vorig jaar af als wethouder in Roermond en als Eerste Kamerlid. Hij wordt verdacht van corruptie en het lekken van gevoelige informatie. Momenteel doet het Openbaar Ministerie strafrechtelijk onderzoek naar de oud-wethouder.

Deze maand werd bekend dat Van Rey in 2014 weer mee wil doen met de gemeenteraadsverkiezingen. Ruim zeven op de tien deelnemers (72 procent) zou het een slechte zaak voor de lokale politiek vinden als Van Rey terugkeert als politicus. Eveneens 72 procent van de Limburgers meent dat een terugkeer van Van Rey schadelijk is voor de VVD.

EenVandaag vroeg enkele vooraanstaande VVD’ers in Limburg om hun reactie op het onderzoek.

Victor Cillekens, voorzitter VVD bestuur Roermond: 

“Het is niet aan de Limburgers maar aan de VVD-leden in Roermond om te beslissen of de heer van Rey op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen kan staan. Er is veel gezegd en geschreven over van Rey en in mijn optiek is dat een gekleurde weergave. De Limburgers kennen niet het hele verhaal. 

Ik wil als voorzitter van VVD Roermond de mening van de VVD-leden niet beinvloeden en zeg hier dus niets over.”

Dré Peters, fractievoorzitter gemeenteraadsfractie VVD Roermond:

“Roermond is Roermond en de Limburgers gaan niet over lokale Roermondse aangelegenheden. Er zijn veel gekleurde en suggestieve verhalen over Jos van Rey in de media verschenen. Ik zeg niets meer over deze zaak.”

Dirk Franssen, secretaris VVD-fractie Roermond: 

“Wij gaan daar als VVD-fractie niet over. Daar gaan de Roermondse VVD-leden over. 

Het staat de heer van Rey vrij om op de lijst te gaan staan.”

Aad Niemer, voorzitter kamercentrale VVD Limburg:

“Wij houden ons als Kamercentrale buiten deze zaak. Ik heb hier geen commentaar op.”

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 1500 Limburgse leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 28  t/m 30 maart 2013.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Gemeentehuis Roermond