De gemeenteraadsverkiezingen zijn de test voor de politieke partijen om te zien hoe ze ervoor staan. Na de val van het kabinet Balkenende IV zijn de verkiezingen nog belangrijker geworden: de generale repetitie voor de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 9 juni. EenVandaag organiseert het inmiddels traditionele live debat in de aula van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Voor het eerst gaan die avond PvdA-leider Wouter Bos en de PVV-fractievoorzitter Geert Wilders direct met elkaar in debat over veiligheid en integratie. SP-fractievoorzitter Agnes Kant kruist de degens met CDA-collega Pieter van Geel over de gevolgen van de financiële en economische crisis. Tegenover VVD-leider Mark Rutte staat D66-voorman Alexander Pechtold. In hun debat staat mobiliteit en duurzaamheid centraal. Na elk een op een debat volgt een plenair gedeelte.

 

Voor de landelijke partijen zijn de belangen bij deze gemeenteraadsverkiezingen groot. Het is de laatste graadmeter voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. Hoe staat de PVV van Geert Wilders er nu werkelijk voor? Wat gebeurt er met de PvdA van Wouter Bos? Zal Alexander Pechtold van D66 de winst uit de peilingen weten te verzilveren? Weet de VVD van Mark Rutte de opgaande lijn vast te houden? Blijft het CDA van Pieter van Geel de grootste partij van ons land? Hoe vergaat het de SP van Agnes Kant?

 

Het EenVandaag Opiniepanel kiest tijdens het debat de beste debater.

Lijsttrekkersdebat laatste test voor partijen