Nieuwe beelden van Erdogan’s lijfwachten, die deze week een protest tegen Erdogan uiteensloegen in Washington, zorgen voor ophef. Op die beelden is namelijk te zien dat Erdogan zijn bodyguards rechtstreeks opdracht lijkt te geven tot geweld tegen de demonstranten.

Erdogan was in Washington voor een bezoek aan president Trump. Toen hij de Turkse ambassade bezocht, stond daar een groepje demonstranten hem op te wachten. Volgens hen stonden ze daar vreedzaam te demonstreren en begonnen de lijfwachten met het gebruiken van geweld.

Eén van de aanwezige demonstranten twittert dat ze werd aangevallen door een man en in een wurggreep werd gehouden. Ze roept op de dader te achterhalen. De website Bellingcat is ook bezig met een actie om de identiteit van alle aanwezige lijfwachten die geweld gebruikten te achterhalen.

Negen demonstranten zijn gewond geraakt, twee zijn gearresteerd. Ook twee lijfwachten van Erdogan zijn gearresteerd, maar snel weer vrijgelaten. Het internationale recht verbiedt namelijk de arrestatie van bezoekende staatshoofden en leden van hun entourage.

In de VS is men verbijsterd dat Turken op Amerikaans grondgebied denken de dienst uit te kunnen maken. De Republikeinse Senator John McCain is woest. Hij stuurde samen met Senator Dianne Feinstein een brief aan Erdogan

Het is niet de eerste keer dat beveiligers van Erdogan in opspraak zijn geraakt. Vorig jaar was Erdogan ook op bezoek in Washington, en toen werden verschillende aanwezige journalisten gemolesteerd

Ook in Nederland hebben we te maken met wat ‘de lange arm van Erdogan’ wordt genoemd. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam maakte vandaag bekend dat sinds de couppoging in Turkije in zijn stad 134 keer aangifte is gedaan van bedreiging of intimidatie van Nederlandse Turken door Erdogan aanhangers. 

Dit leidde tot de arrestatie van 28 verdachten. Zelfs Rotterdamse agenten met een Turkse achtergrond zouden zijn geïntimideerd en bedreigd omdat ze betrokken waren bij het tegenhouden van een Turkse minister die Rotterdam bezocht.

Wat voor diplomatieke gevolgen zal het optreden van de bodyguards hebben voor de relatie tussen de VS en Turkije? Daar spreken we over met diplomatiekenner Robert van de Roer.