Op middelbare scholen is vanaf eind volgend jaar geen suikerhoudende frisdrank meer te koop. Frisdrankproducenten stoppen met het leveren van de ongezonde drankjes aan de scholen, zegt Raymond Gianotten, directeur van de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen. Intussen verdwijnen de lightdranken niet van school, maar is dat wel terecht?

Martijn Rosdorff checkt in de rubriek Feit of Fictie of light-producten minder slecht zijn voor je gezondheid dan gewone frisdranken.

Aspartaam

Jasper de Vries van het voedingscentrum noemt vooral het grote verschil in suiker in de twee producten. "In een lightproduct zit een zoetstof, aspartaam, ter vervanging van de suiker. Daardoor bevat een lightproduct nauwelijks calorieën."

Toch zijn er ook geruchten over de zoetstof aspartaam. Deze zoetstof zou ongezond zijn. Volgens Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan Wageningen Universiteit, klopt daar niets van. "Er is ontzettend veel onderzoek naar deze stof gedaan, en deze stof is absoluut niet gevaarlijk." 

Conclusie 

Jasper de Vries noemt de stelling dat light-producten minder slecht voor je gezondheid zijn, dus waar. Toch is zo'n lightproduct niet direct de drank die hij scholieren aanraadt. "In de schijf van vijf staan, melk, thee en 'good old' water. Deze producten zijn nog veel beter." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.