Levenslang is levenslang. Dat zegt staatssecretaris Teeven van Justitie als het gaat om gestraften die zijn veroordeeld voor een levenslange gevangenisstraf. De enige mogelijkheid voor deze mensen om vrij te komen is gratie krijgen, maar de kans dat Teeven hen gratie verleent is klein.

Cevdet Y. is één van de levenslang gestraften die een gratieverzoek heeft ingediend. In 1983 schoot hij zes mensen dood in ‘t Koetsiertje, een café in Delft. Sinds die tijd zit hij vast. Vandaag dient bij de rechtbank in Den Haag een kort geding om een gesprek af te dwingen met de staatssecretaris en de TBS-kliniek waar hij verblijft, in de hoop op vrijlating. 

In EenVandaag een gesprek met Mick van Wely, misdaadjournalist en auteur van het boek Levenslang, over de Nederlandse levenslange gevangenisstraf. En een gesprek met Jack Keijzer, voorzitter van de stichting Aandacht doet spreken. Zijn stichting vertegenwoordigt nabestaanden van geweldslachtoffers. Mag wat hem betreft een levenslange gevangenisstraf eerder worden beeindigd?