Er bestaan grote zorgen over kinderen die les krijgen bij de salafistische stichting Al Fitrah in Utrecht. De kinderen lopen het risico geconfronteerd te worden met vooroordelen en uitsluiting, hebben slechtere schoolprestaties en minder kansen op de arbeidsmarkt. Dat concludeert het Verwey-Jonker Instituut in een onderzoek in opdracht van de gemeente Utrecht.

De gemeente vroeg dit onderzoek aan om te weten te komen of de lessen pedagogisch verantwoord zijn. Al Fitrah doet het in dat opzicht weliswaar goed, maar de 160 leerlingen krijgen er normen aangeleerd die het voor hen moeilijker maakt goed te functioneren in onze samenleving, zoals het niet handen schudden tussen mannen en vrouwen.

De NRC onthulde in 2015 dat de moskee van Al Fitrah in de Utrechtse wijk Overvecht kinderen antiwesterse ideeën zou aanleren. Dat was de aanleiding voor burgemeester Van Zanen van Utrecht om het Verwey-Jonker Instituut onderzoek te laten doen naar de stichting en haar lessen. Dit onderzoek stond onder leiding van Trees Pels. In EenVandaag een gesprek met de wetenschapper.

Het onderzoek baart de gemeente Utrecht zorgen. We spreken met VVD-raadslid Queeny-Aimee Rajkowsi en CDA'er Marloes Metaal-Froon. Ook burgemeester Jan van Zanen reageert voor onze camera.