Lelystad Airport mag definitief uitbreiden. Dat wordt volgende week officieel bekend, meldt de NOS.

Het definitieve besluit over uitbreiding van de luchthaven werd vorig jaar uitgesteld omdat er nog allerlei procedures doorlopen moesten worden.

Vluchten Schiphol overnemen

Het is de bedoeling dat Lelystad vanaf 2018 in stappen wordt uitgebreid en vakantievluchten van Schiphol overneemt, dat zich dan vooral richt op intercontinentale vluchten en overstappers. Lelystad moet kunnen groeien tot 45.000 vluchten en 6,7 miljoen passagiers per jaar. Daarvoor moet een nieuwe start- en landingsbaan van 2400 meter worden gebouwd en een passagiersterminal. Schiphol steekt daar 90 miljoen euro in. 

Voorstanders

EenVandaag onderzocht in 2014 hoe Flevolanders denken over uitbreiding van het vliegveld. Zes op de tien bleek voorstander te zijn. Bij de Provinciale Verkiezingen was de uitbreiding van het vliegveld een belangrijk verkiezingsthema in de provincie. Ook toen bleek een meerderheid voorstander (51 procent). De verwachte economische groei is een belangrijke reden waarom Flevolanders de uitbreiding ondersteunen.

De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland zijn in principe altijd voor uitbreiding geweest. Natuur- en Milieu- en dierenwelzijnsorganisaties zijn mordicus tegen en roepen de Tweede Kamer op een besluit over uitbreiding nu te voorkomen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.