Het is deze week tien jaar geleden dat de wereldberoemde 'Leave Britney Alone'-video viral ging. Het werd één van de allereerste memes die wereldwijd opgepikt werd, en die tot op de dag van vandaag nog opduikt. De maker van het filmpje, Chris Crocker, blikt deze week op zijn eigen social media-accounts terug op de dag dat hij de beruchte video maakte.

Aanleiding van zijn video was de mediastorm waarin popster Britney Spears op dat moment was terecht gekomen. In februari 2007 had de zangeres haar hoofd kaalgeschoren, nam ze tattoos, en leek het met haar de verkeerde kant op te gaan. Ze zat in een relatie- en persoonlijke crisis, en de media konden er geen genoeg van krijgen daar verhalen over te schrijven en haar overal te volgen met de camera.

Dit tot groot verdriet van haar fan Chris Crocker. Zijn behoorlijk hysterisch filmpje met de oproep om Britney 'alone te leaven' ging de hele wereld over. Hij legt nu, tien jaar later dus, uit dat hij zelf ook in een crisis zat. Zijn moeder kampte op dat moment met een verslaving en was dakloos geraakt nadat ze terug kwam van een missie in Irak. Dat zorgde ervoor dat hij vrouwen die door een moeilijke tijd gaan wilde verdedigen. 

Zelf ging hij na de video ook door een moeilijke periode, want, zo legt hij uit: "Het internet en YouTube waren 10 jaar geleden minder LHBT-vriendelijk dan nu."

Nog een keer dan, hieronder, de legendarische video: