Twaalf jaar lang domineerde Ruud Lubbers de Nederlandse politiek. Nu verschijnt er een vierdelige tv-serie over de oud-premier: Land van Lubbers. 

De serie gaat over de woelige politieke jaren dat hij premier van Nederland is. Studenten ondervragen de oud-politicus, gespeeld door Huub Stapel. Het gaat over belangrijke politieke en maatschappelijk gebeurtenissen uit zijn carrière. Daarnaast zien we hoe de jonge Lubbers, een rol van Guy Clemens, de kunst van het gladstrijken van conflicten in praktijk brengt.

EenVandaag kijkt met oud-minister Hedy d’Ancona naar de serie. d'Ancona was minister in het derde kabinet Lubbers. Ook spreken we Marijn de Koning, journalist voor de NOS tijdens het premierschap van Lubbers. Ze vertellen over zijn verhullende en wollige taalgebruik, zijn voorliefde voor vrouwen en zijn verdienste om Nederland als zieke man van Europa uit het slop te trekken.

"Ik zat in een kabinet waar we elke zes weken weer een andere grote bezuiniging moesten doen’’, vertelt d'Ancona die de strategische empathie van Lubbers roemt. "Lubbers ging dan bij je zitten en leed met je mee als je het erg vond om weer een bezuiniging door te voeren. En uiteindelijke gebeurde er wat hij wilde.''

Land van Lubbers is woe 17 feb vanaf 20.25 u te zien op NPO 2

Bekijk hieronder de promo van de nieuwe dramaserie:

Land van Lubbers is vanaf woensdag 17 februari te zien op AVROTROS.