Het kabinet Rutte II heeft nog acht maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Als dat lukt, is dat een knappe prestatie: het zou voor het eerst zijn sinds 1998, dat een kabinet in Nederland de rit uitzit. Toch is de afgelopen periode, met een minderheid in de Eerste Kamer en de nodige grootschalige hervormingen, alles behalve soepel verlopen.

In de laatste zomer van Rutte II blikt EenVandaag met Lodewijk Asscher, Edith Schippers, Jeroen Dijsselbloem en Klaas Dijkhoff terug op de afgelopen regeerperiode.

Kabinet Rutte II heeft de afgelopen periode veel voor zijn kiezen gekregen: de toenemende terreurdreiging, de gevolgen van de economische crisis en de schrijnende vluchtelingencrisis vragen veel van de bewindslieden. 

Tegelijkertijd voert het kabinet een grootschalige hervormingsagenda door, wat in Nederland geleid heeft tot veel protest. Wat heeft kabinet Rutte II bereikt? Wat moet er de komende acht maanden tot de verkiezingen nog gebeuren? En hoe verloopt de onderlinge samenwerking tussen de sociaaldemocraten van de PvdA en de liberalen van de VVD?

Vandaag: Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid en Sport. In 2013 uitgeroepen tot machtigste vrouw van Nederland. Ze had de opdracht om de kosten in de zorg te beteugelen en kreeg te maken met een zorgcrisis door het wegstemmen van haar wet in de Eerste Kamer.

Kijk rechtsboven voor eerdere afleveringen uit deze serie.