Harry en Meghan hebben de komende dagen nog een paar keer 'corvee' voordat ze voorgoed zijn verlost van het leven aan het hof. Daarna moeten ze koorddansen. Tussen een titelloos leven en tóch geld verdienen met hun koninklijke imago.

De koninklijke bom barstte 2 maanden geleden en kondigde het stel aan om afstand te doen van het Koninklijk Huis. Queen Elizabeth liet weten het besluit te steunen. "Hoewel we liever hadden gezien dat ze volledig lid waren gebleven van de koninklijke familie, respecteren we hun wens om een meer onafhankelijk leven te leiden", zei ze in een statement.

Het imago bepalen

Maar op een houtje bijten zal het niet worden. Harry en Meghan kunnen straks voor een gesponsorde post op Instagram makkelijk 100.000 euro vragen. Simon Falk van het marketingbureau voor influencers IMA ziet vooral één valkuil: te snel met een partij in zee gaan.

"Iedereen wil nu een deal doen met Harry en Meghan, ze kunnen vragen wat ze maar willen. Alleen voor hun is er altijd het gevaar dat mensen denken dat ze willen cashen vanwege hun achtergrond. Daarom moeten ze eerst heel goed nadenken hoe ze zichzelf als merk willen neerzetten", vertelt Falk.

Laatste optredens

De komende dagen zijn de hertog en hertogin van Sussex (deze titel mogen ze houden, de ZKH- en HKH-titels zijn ze straks kwijt) voor het laatst te zien in hun officiële rol. Vanavond zijn ze samen in Londen om gewonde veteranen te eren.

Het is hun eerste publieke optreden sinds ze 2 maanden geleden het nieuws onthulden dat ze hun eigen leven willen leiden. Het laatste optreden van hun koninklijke carrière is maandag, samen met de koningin, prins William en hertogin Kate.

Influencer marketing strateeg Simon Falk over het nieuwe merk dat Harry en Meghan moeten bouwen

'Meghan-exclusive'

Op 31 maart zijn ze officieel 'royalty-af'. Ze vertegenwoordigen dan niet meer het merk Groot-Brittannië, maar moeten zichzelf als persoonlijk merk verkopen. Simon Falk begeleidt influencers en denkt dat Harry en Meghan veel verschillende dingen kunnen doen, zolang ze maar dicht bij zichzelf blijven.

"Meghan kan prima én liefdadigheidswerk doen én in een film spelen. Ze moet alleen als ze een filmrol aanneemt wel exclusief worden neergezet. In een serie als Suits zie ik haar niet zo snel meer spelen, maar wel een film die wordt verkocht als 'Meghan-exclusive'."

Lees ook

11,2 miljoen volgers

Als ze dat succesvol doen is er genoeg geld te verdienen. De Britse krant The Sunday Times voorspelde dat de markt van influencers dit jaar 10 miljard euro waard is. Met hun 11,2 miljoen volgers op Instagram zijn Harry en Meghan grote spelers in die markt. Enige tegenvaller, hun zorgvuldig opgebouwde 'Sussex Royal'-merk mogen ze als gewone 'sterfelijke' familieleden van de koningin niet meer gebruiken.

Simon Falk ziet dat niet als een probleem: "Ook als ze zichzelf de Sussexes noemen, in plaats van Sussex Royal, dan denk ik niet dat ze daar een volger door zullen verliezen. Ik denk dat het meer voor Harry en Meghan zelf een grote stap is, maar marketing-technisch denk ik niet dat het veel impact zal hebben."

Bekijk hier de hele reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.