KWF Kankerbestrijding wil dat tabak voortaan alleen te koop is in tabaksspeciaalzaken. Door het beperken van het aantal verkooppunten wil de organisatie het roken onder jongeren tegengaa.

KWF biedt daarom vandaag de Tweede Kamer een petitie aan. De organisatie roept Kamerleden hierin op voor een amendement te stemmen, dat voorstelt om tabakverkoop alleen in tabaksspeciaalzaken te laten plaatsvinden. Vanavond praat de Tweede Kamer over een strenger tabaksbeleid. 

Minimumleeftijd

VVD en PvdA willen de minimumleeftijd waarop jongeren sigaretten en shag mogen kopen per 1 januari 2014 verhogen van 16 naar 18 jaar. Een belangrijke stap, maar niet genoeg, vindt KWF Kankerbestrijding. Volgens de organisatie is het verbod effectiever als het aantal verkooppunten beperkt is. Hierdoor wordt handhaving ook beter mogelijk, denkt KWF.

Is dit inderdaad een goede manier om roken onder jongeren tegen te gaan? In EenVandaag een gesprek met longarts Pauline Dekker. Zij probeert al langer om sigaretten uit de supermarkt te krijgen. Ook spreken we met Johan Veenstra, rector van het Comenius College in Hilversum.

Jongerenpanel

EenVandaag deed eind vorig jaar onderzoek onderzoek onder het 1Vjongerenpanel over roken. Hieruit bleek dat acht op de tien jongeren (80%) voor het verhogen van de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak naar 18 jaar zijn. Wel denken ze dat het duurder maken van sigaretten de beste manier is om hen te ontmoedigen om te gaan roken. Lees meer over het onderzoek.

In EenVandaag onder KWF over het rapport, reacties van de PvdA en VVD en longarts Pauline Dekker.

Roken en jongeren, hoe haalbaar is 18 jaar?

Manifest: 'Sigaretten uit de supermarkten'