We herinneren ons allemaal wel die muffe geur die vroeger na een lange dag in het klaslokaal hing. Maar is die lucht ongezond? Volgens Bernard Wientjes, voorzitter van Taskforce Bouw, wel. Een kwart van de klaslokalen in Nederland heeft een ongezond binnenklimaat, beweert Wientjes woensdag in het Radio 1-journaal. Martijn Rosdorff zoekt in 'Feit of Fictie' uit of deze uitspraak klopt. 

De lucht binnen een ruimte kan schadelijk zijn als er te veel CO₂ in de lucht zit. Een ruimte met veel mensen, zoals een klaslokaal, kan al snel te veel CO₂ bevatten, omdat we zelf tijdens het uitademen CO₂ uitstoten. Dat is volgens Wim Zeiler, hoogleraar bouwkunde in Eindhoven, niet goed voor het concentratievermogen of de prestaties van leerlingen. Het veroorzaakt hoofdpijn, mits een ruimte goed geventileerd wordt. En dat gebeurt nog te weinig in klaslokalen.  Dat komt volgens Zeiler omdat het lastig is om frisse lucht naar binnen te krijgen. “Met koud weer, of tijdens een storm als deze doe je niet zo snel een raam open.”

Zeiler doet al jaren met zijn studenten onderzoek naar het binnenklimaat op scholen. Volgens Zeiler klopt het dat ongeveer een kwart van de scholen ‘ongezonde’ klasslokalen heeft. “De helft van de scholen heeft een redelijk binnenklimaat,  slechts bij een kwart is het klimaat acceptabel.” 

Cito-toets

De universiteit van Maastricht gaat uitzoeken in hoeverre een ongezonde luchtklimaat bijdraagt aan slechte of goede prestaties van leerlingen. "We gaan in ongeveer 285 klaslokalen klimaatsensors ophangen die temperatuur, luchtvochtigheid, CO₂, licht en geluid gaan meten. Dat doen we gedurende minimaal viereneenhalfjaar. Vervolgens gaan we kijken of er een verband is tussen het binnenklimaat en de leerprestaties van de kinderen die les krijgen binnen die klaslokalen. Omdat we vermoeden, op basis van uitgevoerd onderzoek en literatuur, dat het binnenklimaat een groot effect kan hebben op leerprestaties, willen we graag weten wat het effect dan precies is."

Conclusie

Volgens Wim Zeiler, hoogleraar bouwkunde in Eindhoven, klopt het dat een kwart van de scholen in Nederland ‘ongezonde’ klaslokalen heeft.  Slechts bij een kwart van de scholen is de luchtkwaliteit acceptabel. De stelling is dus een feit.