In 2005 maakt Kurt Westergaard een tekening van de profeet Mohamed met een bom in zijn tulband. Hij is de enige cartoonist die de opdracht van een Deense krant aanneemt. Als radicale moslims van de publicatie horen, breken er rellen uit. Pas toen Westergaard een brandende Deense vlag op tv zag, besefte hij dat er iets heel erg mis was. 

Het leven van de cartoonist verandert van de een op de andere dag; hij kan niet meer gewoon over straat. In 2010 dringt een jongen van Somalische afkomst met een bijl zijn huis binnen. De jongen wordt net op tijd uitgeschakeld door de politie. Westergaard komt met de schrik vrij.

Inmiddels is de Deen met pensioen, maar hij blijft nog tekenen. Het is wel steeds moeilijker voor hem geworden om zijn kritische cartoons gepubliceerd te krijgen. Het risico is te groot. “We zijn nu op het punt dat we zeggen: vrijheid van meningsuiting, maar…” De kranten zijn volgens hem heel voorzichtig geworden, maar daar is hij niet verbitterd over. Hij wil zijn belager zelfs ontmoeten. “Ook in een terrorist zit een mens.”

Westergaard blijft zeggen wat hij denkt, net als Geert Wilders, ook al betekent het dat hij 24 uur per dag bewaakt moet worden. “Dat is misschien een soort therapie,” aldus de cartoonist.

Westergaard draagt voor EenVandaag het gedicht 'Lady Star to Mother God' voor.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.