Een koningsfeest op het IJ, van ‘SAIL-achtige allure’ wordt het sluitstuk op de inhuldiging van koning Willem-Alexander in Amsterdam. De hoofdstad zet alles op alles om de inhuldigingsfestiviteiten ‘feestelijk, open, en veilig’ te houden.

Dat maakte burgemeester Van der Laan vanochtend in het Muziekgebouw aan het IJ bekend. EenVandaag ging vast kijken langs de route.

Kern van de inhuldiging is de balkonscene in het Paleis op de Dam. Daar kan de bevolking afscheid nemen van koningin Beatrix en de nieuwe koning verwelkomen. In de Nieuwe Kerk vindt de inhuldigingsceremonie plaats. Verder zijn er in gaststad Amsterdam verschillende feestlocaties aangewezen waar koningsdag gevierd kan worden. Zo is het Museumplein aangewezen als ‘oranjeplein’. Voor het eerst organiseert Amsterdam ook een kongingsnacht, rondom het IJ. Maar het hoogtepunt van de avond moet de vaartocht van Willem-Alexander en Maxima worden op het IJ. Om 19.00 gaan ze bij het Eye Film Instituut aan boord van het schip van het Havenbedrijf waarna het koninklijk gezelschap vaart langs het Oeverpark, de Kop van het Java eiland en het Muziekgebouw aan het IJ.

Veiligheid

Het bewaken van de veiligheid speelt een cruciale rol en was ook bepalend bij het maken van de keuzes in het programma. Het IJ is gekozen niet alleen om de historische waarde, maar ook omdat het gebied beter te bewaken is en de mensenmassa beter gespreid kan worden. Het publiek zal vooral richting Amsterdam-Noord worden geleid. Ook is besloten niet met de koningssloep te gaan varen. Er zullen duizenden politiemensen worden ingezet. Een taak voor de nieuwe Nationale Politie.