Het is niet aan de Nederlandse ambassadeur om kritiek te uiten op landen die over de schreef gaan, dat hoort via Brussel te lopen. Dat zegt professor Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen en veiligheid aan de Universiteit Leiden in het Politiek Café van Radio EenVandaag. In een afscheidsinterview met een Hongaars weekblad vergeleek de Nederlandse ambassadeur Gajus Scheltema de retoriek van de Hongaarse regering met die van moslimterroristen. Volgens Scheltema creëren ze vijanden volgens hetzelfde principe. Minister Koenders nam afstand van de uitspraken van de vertrekkend ambassadeur.

"Er kan wat betreft de Nederlandse regering op geen enkele manier een relatie gelegd worden tussen wat terroristen doen en de Hongaarse regering", zei Koenders na de wekelijkse kabinetsvergadering.

Lastige positie

De kritiek die de Nederlandse ambassadeur in Hongarije uitte op de regering en president Orbán wordt niet gedeeld door de Nederlandse regering. “De minister van Buitenlandse zaken wordt in een buitengewoon lastige positie gebracht door de ambassadeur in Hongarije”, zegt professor de Wijk.

Volgens de lijn van internationale betrekkingen zou Brussel op moeten treden als er kritiek is op een lidstaat. "Het is niet aan de Nederlandse ambassadeur om dat te doen en het is ook logisch dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken afstand neemt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.