De moord op het meisje Jennefer leidde tot kritiek op de manier waarop de opsporing van vermiste kinderen is georganiseerd. De samenwerking tussen lokale en landelijke politiespeurders moet beter, vinden betrokkenen en politiek. Jennefer wordt vanavond in Rotterdam herdacht met een stille tocht.

In EenVandaag het pleidooi voor de ‘Belgische aanpak’ en reportage over de Cel Vermiste Personen van de Belgische Federale Politie. Bij de zuiderburen wordt bij kindervermissingen direct een speciaal landelijk team van experts ingeschakeld.

Frank Hoen van de Stichting Amber Alert pleit voor ingrijpende aanpassingen in het Nederlandse systeem. Hij vindt dat verdwijningen sneller landelijk moeten worden gemeld bij het nationale politieteam van het Korps Landelijke Politiediensten. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het pleidooi en vindt dat minister Opstelten naar de Belgische werkwijze moet kijken.

De Belgen hebben een opsporingsdienst die dag en nacht klaarstaat om uit te rukken bij ernstige vermissingen. Sinds de geruchtmakende moordzaak-Dutroux heeft de Belgische overheid de opsporing van vermiste kinderen ingrijpend hervormd. Vermissingen worden verplicht centraal gemeld en de Cel heeft vergaande bevoegdheden die meteen overal kunnen worden ingezet, zoals het volgen van telefoon en helikopters.

Jennefer verdween ruim een week geleden spoorloos. Haar moeder gaf haar als vermist op. Een grootscheepse zoekactie van de Rotterdamse politie mocht niet baten. De scholiere bleek misbruikt en om het leven gebracht door de ex-vriend van haar zus, waar ze na een ruzie heen was gegaan. De 26-jarige Rotterdamse man zit vast.

Na de moord ontstond discussie over de aanpak. Waarom werd pas na ruim een etmaal nationaal alarm geslagen? Waarom kwam er niet meteen een zogeheten Amber Alert? Vragen die ook na de moord op Milly Boele uit Dordrecht werden gesteld. Toen werd pas na dagen een Amber Alert afgegeven.

De opsporing van vermiste kinderen is nu in eerste instantie een taak van de lokale (regio-)politie. Bij urgente vermissingen kan het Landelijk Bureau Vermiste Personen (KLPD) worden ingeschakeld. Die kan bijzondere opsporingsmiddelen inzetten, zoals een Amber Alert. Volgens betrokkenen is die regeling nu te vrijblijvend.

Jaarlijks worden tussen de zestien- en twintigduizend mensen als vermist opgegeven, onder wie veel kinderen. Het merendeel van de vermisten komt binnen enkele dagen terug of wordt gevonden.

In de zaak-Jennefer zette de politie Rotterdam-Rijnmond direct een grootschalige lokale zoekactie op touw. Met speurhonden, rechercheurs en een sms-alert werd naar het meisje gezocht. Wel duurde het lang voordat de woning van de verdachte werd doorzocht. Of het meisje door inzetten van meer middelen gered had kunnen worden blijft de vraag. Toch wordt onderzocht binnen de politie of het beter kan.