De Krim sluit zich aan bij Rusland. Dit staat in een decreet dat de regering van het autonome Oekraïense gebied heeft aangenomen. Dat decreet is onmiddellijk in werking getreden.

Dit betekent dat Russen de enige ,,legitieme'' militairen op het schiereiland zijn. Oekraïense militairen op de Krim worden beschouwd als ,,bezetters''. Zij zullen worden gedwongen zich over te geven of het land te verlaten. Dit heeft vicepremier Roestam Temigarliev van de Krim vandaag gezegd.

'Wapens neerleggen'

,,De Oekraïense strijdkrachten moeten kiezen: hun wapens neerleggen, hun posten verlaten, het Russische staatsburgerschap aanvaarden en zich aansluiten bij het Russische leger. Als ze daar niet mee instemmen, zijn wij bereid hun een vrijgeleide aan te bieden van het grondgebied van de Krim naar hun Oekraïense moederland'', aldus de vicepremier.

Roebel

Volgens de bewindsman is de Krim bereid om de Russische roebel als munteenheid in te voeren. Alle Oekraïense staatsbedrijven worden genationaliseerd. Zij worden eigendom van de overheid van de Krim.

Bekijk de reportage die EenVandaag deze week vanaf de Krim maakte hier terug:

Krimcrisis: 'Rusland belegert verdedigingsinstallaties'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.