Het ADM-terrein in Amsterdam is vandaag ontruimd van krakers. Binnen de hekken van het terrein, dat twintig jaar geleden is gekraakt, woonden tientallen mensen. De bewoners krijgen een tijdelijke alternatieve locatie aangeboden.

"Krakers hebben zich jarenlang in stand gehouden in rafelranden van Amsterdam. Vergeten of tijdelijke plekken die even niet gebruikt werden en een andere functie kregen", zegt socioloog Eric Duivenvoorden over de kraakgemeenschap.

Elke vierkante centimeter gebruiken

"Inmiddels is Amsterdam zo ver dat elke vierkante centimeter gebruikt wordt en gereserveerd is voor hotelbouw, woningen of appartementen. Die plekken waar mensen tijdelijk kunnen neerstrijken, zijn verdwenen. Het wordt dichtgemetseld, maar ook gereserveerd."

"Er is zo'n vraag naar ruimte in de stad. Dat betekent dat dit soort groepen mensen als eerste verdreven worden", zegt Duivenvoorden.

Nieuw leven inblazen

Volgens Duivenvoorden kunnen krakers een gebied nieuw leven inblazen. "Eind jaren tachtig kwam hier de eerste krakers. De scheepsbouwer ging weg uit Nederland. Dit soort terreinen kwamen beschikbaar, maar niemand wist wat ermee moest gebeuren."

"Dan zijn krakers altijd een hele goede tussenoplossing. In het algemeen kunnen ze vergeten plekken nieuw leven inblazen en kansen geven voor nieuwe ontwikkelingen. Dat is nu ook het geval, alles is aan het schuiven. In de tussentijd hebben de krakers de stad in leven gehouden. Nu is dat voorbij en mogen ze vertrekken.", vertelt Duivenvoorden.

Einde van krakerstijdperk?

Op de vraag hoe het kan dat het kraken voorbij is, zegt Duivenvoorden: "Dat komt in eerste instantie door de regelgeving. Kraken is gewoon verboden. Dat maakt het ook risicovol voor jonge krakers, zij riskeren een gevangenisstraf. Aan de andere kant is er ook een mentaliteitsverandering onder jongeren."

Duivenvoorden vertelt dat sociale media het fysiek bij elkaar komen belemmert. "Je moet bij elkaar komen om een ideaal te delen. Dat is in de huidige maatschappij ver te zoeken. Mensen zijn veel meer opgeleid om hun eigen problemen op te lossen. Dat staat het ontstaan van een nieuwe kraakbeweging ernstig in de weg. Het avontuurlijke is er een beetje uit. Dat is van vroeger, het lijkt een beetje een einde van een tijdperk te worden."

Lees ook

Het doek valt voor het ADM-terrein. In 1997 werd de voormalige scheepswerf gekraakt. Nu komt er een einde aan de feestjes, vrijheid en het eindeloze procederen. Een overzicht van wat 21 jaar lang de grootste vrijplaats van Nederland was.