Burgemeester Onno Hoes van Maastricht bungelt. De affaires met toyboys brengen de burgervader steeds verder in het nauw. Brengt de kwestie die vorige week naar buiten kwam de politieke loopbaan van Hoes serieus in gevaar?

De controverse vlamde op toen PowNews hem in de val liet lopen. Een jonge minnaar filmde stiekem zijn date met Hoes, zogenaamd om de democratie een handje te helpen.

De publicatie van de expliciete, pikante uitspraken wekten eerst veel afkeer: privé is privé. Toch blijft het nu kleven. De Maastrichtse gemeenteraad overlegde uitgebreid over Hoes. De fracties hielden de kaken stijf op elkaar over het besprokene en Hoes moest op het matje komen bij Commissaris van de Koning Theo Bovens. 

Ruim een jaar geleden was er al reuring rond de burgemeester. Hij werd zoenend gefotografeerd met een jongeman en men kon zijn onblote torso bewonderen op de homoapp Grindr. Hij bleek een actief liefdesleven erop na te houden in de homoscène. Hoes beloofde toen dat dit de laatste ophef rondom zijn persoon zou zijn.

Gemeenteraad: 'geen commentaar'

Het lot van de burgemeester is nog onbeslist. De gemeenteraad van Maastricht houdt een uitspraak voor zich. 'Wij hebben goed overleg gehad en geven verder geen commentaar', dat was het enige wat de fractievoorzitters kwijt wilden na lang beraad over de toekomst van hun burgemeester.

Beeldvorming

Beeldvorming en reputatie lijkt, via sociale mediakanalen als Twitter, een essentiële rol te spelen. Werkt deze extra controle een nieuw soort moraalridderschap in de hand? Is privé nog wel privé? 

EenVandaag legt de affaire-Hoes voor aan mediastrateeg en spindoctor Kay van de Linde. Hij was de man achter onder meer Rita Verdonk.

Reputatiedeskundige Paul Stamsnijder kijkt met ons mee in hoeverre de gebeurtenissen de positie van Hoes kunnen schaden. Hij denkt dat deze affaire wel eens het gedrag van bestuurders zou kunnen beïnvloeden in de toekomst.