Er zijn te weinig alcoholcontroles op de weg. Daarvoor waarschuwt oud-verkeersofficier Koos Spee in EenVandaag. 

'Je ziet het aantal acoholcontroles 's avonds en in het weekend minder worden. Maar ook de toevallige pakkans van mensen die slingerend rijden, wordt steeds kleiner.' 

Veilig Verkeer Nederland ondersteunt de oproep van Spee. 

Vandaag werd bekend dat in 2015 meer mensen op een verplichte rijcursus zijn gestuurd nadat ze betrapt waren op rijden onder invloed. Die stijging wordt veroorzaakt door het afschaffen van het alcoholslotprogramma.

Automobilisten met een alcoholpromillage tussen de 1,3 en 1,8 kregen tot het najaar van 2014 een alcoholslot in hun auto. Voordat je de auto start, moet je eerst blazen. Heeft de bestuurder te veel gedronken, dan start de auto niet. Ook moet er onderweg geblazen worden.

Het alcoholslot werd afgeschaft na een uitspraak van de Raad van State. Die vond dat de regelgeving rondom het slot zorgde voor willekeur. Zo is het voor mensen met weinig geld een veel zwaardere straf. De kosten van een alcoholslot zijn 5.000 euro. Ook worden mensen die voor hun werk afhankelijk zijn van een auto veel harder geraakt. 

Dus krijgen de dronken bestuurders nu een verplichte cursus: in 2015 kregen iets meer dan 10.000 mensen die opgelegd, in 2014 waren dat er iets meer 9.000. Hoe goed die werkt is nog niet bekend. In 2022 rondt het Wetenschappelijk Onderzoeks en Documentatiecentrum (WODC) een onderzoek af naar de effectiviteit van de cursus.

Vanavond in EenVandaag een gesprek met Koos Spee. Ook spreken we met Cindy Esseling van Veilig Verkeer Nederland.