Het gebeurt om de haverklap: een koolmonoxidevergiftiging door slechte verwarmingsinstallaties en weinig ventilatie. Het overkwam ook het gezin van Ronald Breugem uit Bergschenhoek.

Ook deze week was het weer raak: drie mensen in Maastricht raakten onwel. In de laatste weken zijn tientallen mensen in het ziekenhuis opgenomen door toedoen van deze 'stille sluipmoordenaar'. Het verhaal van Ronald vindt plaats op 29 oktober, een paar weken geleden.

'Haal opa en oma!'

"Mijn vrouw werd 's middags niet lekker en ging naar bed. Toen ik uit werk kwam heb ik de kinderen naar bed gebracht, en er was niks aan de hand. Toen ik daarna voetbal zat te kijken, hoorde ik ineens een doffe klap", vertelt Ronald. Het bleek zijn dochter te zijn, die uit bed was gevallen.

Toen hij bovenkwam, bleek dat zijn dochter was flauwgevallen. "Ik tilde haar op, en ze begon over te geven." Ondertussen lag Ronalds vrouw nog steeds te slapen. "Ik heb daarom direct tegen mijn oudste dochter gezegd: haal opa en oma!"

Lees ook

Ronalds vrouw vocht voor haar leven

De grootouders, die om de hoek wonen, arriveerden en vermoedden dat er meer aan de hand was. Daarom belden ze 112. "De ambulancebroeders zagen direct op hun melder dat het ging om koolmonoxide. Ze hebben iedereen geëvacueerd en aan het zuurstof gezet. Mijn vrouw is naar het Erasmus MC vervoerd."

Een spannende nacht volgt. Urenlang wacht Ronald op nieuws. "Mijn vrouw heeft voor haar leven gevochten. Een uur of acht hebben we in onzekerheid geleefd. In de tussentijd hadden we geen idee hoe ze wakker zou worden. Ook de artsen niet."

Voorlichting

Uiteindelijk kwam het allemaal goed. Toch hebben Ronalds dochters nog wel last van die bewuste avond in oktober. "Mijn middelste dochter heeft haar moeder afgevoerd zien worden en haar jongste zusje onwel gezien. We kijken nu even aan hoe het gaat. We hebben extra veel melders opgehangen om het vertrouwen terug te winnen en we praten er veel over met onze kinderen."

Al snel werd Ronald door een bevriende brandweercommandant gevraagd om te speechen op een bijeenkomst over koolmonoxidevergiftiging. "En inmiddels heb ik het verhaal al tientallen keren verteld. Veel mensen vragen: 'vind je het niet vervelend om het telkens te vertellen?' Maar ik ben vooral blij dat ik het kán navertellen." Daarbij benadrukt Ronald hoe simpel het is om het te voorkomen. "Ik had die hele avond kunnen voorkomen door vier tientjes voor een meter neer te leggen."

info

De brandweer heeft een lijst met tips opgesteld om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Het is het meest belangrijk om een koolmonoxidemelder op te hangen, en ook een constante ventilatie in je huis helpt.