Nederland staat er beduidend beter voor dan enkele jaren geleden. Het land heeft weer vaste grond onder de voeten en we hebben de economische crisis achter ons gelaten. 

(Lees hier de volledige tekst terug).

Met die woorden heeft koning Willem-Alexander de Troonrede geopend. Nederland is een welvarend land in vergelijking met andere landen, zei de koning. Het land zit in de kopgroep van Europa. De laatste jaren hebben enkele grote hervormingen plaatsgevonden, in onder andere de zorg, onderwijs, arbeidsmarkt en woningmarkt.

,,Politieke tegenstellingen werden overbrugd en verschillende maatschappelijke belangen zijn met elkaar verenigd. Nog niet eerder waren zoveel grote hervormingen tegelijk in gang gezet. Vaak met de steun van oppositiepartijen en maatschappelijke organisaties.''

De koning sprak ook over onrust en onbehagen in het land, veroorzaakt door spanningen elders in de wereld. Volgens de koning is het begrijpelijk dat mensen zich gaan hechten aan het bekende en aan dat wat eigen is. Het is volgens de koning niet de eerste keer dat ons land oplossingen moet zoeken voor dit soort bedreigingen.

De koning zei in de Troonrede dat de werkloosheid terugloopt, maar nog niet snel. Daarom blijft het een punt van aandacht voor het kabinet. Willem-Alexander waarschuwde dat de Brexit banen zal kosten voor ons land. 

Ook sprak de koning over de terreurdreiging. We mogen niet toestaan dat onze vrijheid en democratische waarden worden bedreigd. Het kabinet wil met maatregelen de voedingsbodem onder terrorisme en radicalisering wegnemen. Samenwerking met Europa is hierin van groot belang, zei Willem-Alexander.

Ook sprak hij over de zorgen van mensen voor de komst van asielzoekers. Die worden op gepaste wijze ontvangen, maar er wordt wel iets terugverwacht: "Mensen die in Nederland willen wonen, moeten bereid zijn de taal te leren en een actieve bijdrage te leveren." Ook moeten onze waarden gerespecteerd en nageleefd worden: ,,Aan grondwettelijk vastgelegde normen kan niet worden getornd en tegen intimidatie en geweld wordt hard opgetreden.''

De koning sloot de Troonrede af met de woorden dat Nederland een stabiel land in een instabiele wereld is.

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.