De bezuinigingsplannen van het kabinet zullen de chronisch zieken en gehandicapten zwaar gaan treffen. Althans, als de plannen van minister Schippers van Volksgezondheid doorgaan. Het Persoonsgebonden Budget, ook wel PGB genoemd, dreigt voor bijna 120.000 mensen van de 130.000 mensen die er momenteel recht op hebben op te houden.

Waarom? Bezuinigen is het toverwoord. Jaarlijks gaat er nu al zo’n twee en half miljard euro naar deze groep, en echt controleren kunnen we het niet, aldus de regering. Want er wordt misschien wel misbruik van gemaakt of fraude mee gepleegd. Nu ben ik de eerste die vind dat je misbruik van sociale voorzieningen hard mag en moet afstraffen. Zo zit er nogal wat kaf tussen het koren bij de Zorgkantoren, wordt een behoorlijk deel van het zorgbudget opgesoupeerd door zorgmanagers, zorgbestuurders, zorgtoezichthouders etc. Misbruik helpt het systeem om zeep maar deze zelfde overheid presteert het om in Nederland 400.000 zogenaamde ‘spookburgers’ te laten bestaan (bron). Deze burgers krijgen een uitkering, betalen geen belasting, hebben schulden en zijn onvindbaar voor schuldeisers. Alleen in Amsterdam al krijgen 5000 van deze ‘spoken’ maandelijks een uitkering van rond de 1000 euro, zonder dat de gemeente een adres van deze mensen heeft. Dat is 5 miljoen euro per maand, 60 miljoen per jaar, alleen al voor Amsterdam.

Deze ‘spookburgers’ hebben blijkbaar niet te maken met de werkelijk tientallen verantwoordingsformulieren, verantwoordingsgesprekken, financiele overzichten en wantrouwende keuringsinstanties waar de meeste chronisch zieken en gehandicapten mee te maken hebben. Het uitgangspunt van de overheid is in dezen wantrouwen naar de burger. In plaats van een goed controlesysteem te ontwikkelen, misbruik daadwerkelijk te bestraffen en misschien eens te gaan kijken op plaatsen waar het geld echt met bakken over de schutting gegooid wordt, wil dit kabinet het de mensen die het al niet makkelijk hebben, nog moeilijker maken. Want het PGB is een relatief goedkoop zorginstrument, waarbij voor vele chronisch zieken en gehandicapten ook nog enige kwaliteit van leven overeind blijft. De zelfstandigheid die PGB-ers met deze uitkering krijgen, is onbetaalbaar, ook onvervangbaar. Want als je nu nog zelf je zorg inkoopt, op jouw tijd, iemand waar jij een klik mee hebt, dan is dat als het aan het kabinet ligt binnenkort afgelopen. Veel van de zorg die mensen met PGB inkopen, is door diezelfde overheid niet te leveren. Bottomline is dat de zwaksten (en dat bedoel ik geenzins negatief in de zin van zwak want chronisch zieken en gehandicapten hebben meer moeten overwinnen dan menigeen) de rekening betalen van de stijgende zorgkosten. Ondertussen spendeert een gemeente Eindhoven tientallen miljoenen om PSV weer eens uit de ellende te halen, en presteert onze staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker het om miljoenen uit te trekken voor de komkommerkwekers. Het lijkt me trouwens echt een vreselijk economisch drama om je producten niet kwijt te kunnen maar misschien moeten we de komkommertax in gaan voeren. Ik zag in het Journaal dat er in Nederland jaarlijks 1,6 miljard komkommers geteeld worden. Euro’tje per komkommer erbij op en het kabinet, het volk en de chronisch zieken en gehandicapten kunnen de bezuiniging bij elkaar eten. Oh ja, er was wel iets met die komkommers. Misschien hoeft er aan het einde van de zomer helemaal niet meer bezuinigd te worden...