Nu gebleken is dat de corruptie in het 'olie voor voedsel programma' niet aan één persoon of instantie te wijten valt, ligt de Secretaris-Generaal van de VN zwaar onder vuur. Annan is niet persoonlijk betrokken bij de corruptie, wel is hij als hoofd van de organisatie verantwoordelijk.

Het gaat om corruptie op grote schaal, waarbij zelfs Annan's eigen zoon Kojo Annan betrokken is. Ook meerdere functionarissen maakten zich schuldig aan vriendjespolitiek en ontvingen geld. Bovendien kreeg het voormalig hoofd van het programma 150 duizend dollar aan smeergeld.

Kofi Annan heeft al laten weten de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de zaak. TweeVandaag sprak Ruud Lubbers, die onder Annan bij de VN werkte over de kwestie. Wat is Annan eigenlijk voor een persoon? En komt zijn positie door deze crisis in het geding? Ook een gesprek met Dick Leurdijk van Instituut Clingendael.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.