Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) stelt dat in het Syrische Aleppo een nieuw Srebrenica of Rwanda dreigt als de internationale gemeenschap niets doet om een humanitaire ramp te voorkomen.  Dat schrijft de minister in een brief gepubliceerd in de Volkskrant en de Britse krant The Independent.

Op dit moment zitten er, volgens de Verenigde Naties, 300.000 mensen vast in de Syrische stad die is omsingeld door het leger van de Syrische president Assad. Gisteren voerde het leger nog aanvallen uit op delen van de stad die door rebellen worden gecontroleerd.

De minister waarschuwt dat “er een reëel risico bestaat dat de naam 'Aleppo' opnieuw synoniem wordt voor het falen van de internationale gemeenschap”. Hij roept dat er niet alleen internationale druk uitgeoefend moet worden maar dat ook de Verenigde Naties en de Internationale Steungroep voor Syrië bij het Assad-regime moeten aandringen op een einde aan de belegering. Volgens hem heeft “dat soort druk effect.”

Syrische staatsmedia meldde dat afgelopen weekend enkele honderden inwoners van de belegerde stad de plek via de door Rusland en Syrië ingestelde ‘humanitaire corridors’ de stad hebben verlaten. De Syrische oppositie spreekt deze berichten echter tegen. Volgens de oppositie zijn de inwoners van de stad bang om terecht te komen bij het regeringsleger. 

Volgens minister Koenders moet er nu dus ingegrepen worden om een ‘humanitaire ramp’ te voorkomen. Koenders legt bewust een verband met Rwanda en met Srebrenica. In beide gevallen liepen oorlogen daar uit op de dood van vele onschuldige inwoners omdat in beide gevallen de internationale gemeenschap niet ingreep. 

Het conflict in Syrië heeft in ruim vijf jaar meer dan een kwart miljoen mensenlevens gekost. Meer dan drie miljoen ontvluchtten het land. 

Op NPO Radio 1 spreken we met VVD-kamerlid en buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke over de brief van minister Koenders. 

Vanavond in EenVandaag spreken we ook met het kamerlid en met een Syrische journalist die zich op dit moment bevindt in de Aleppo.