Eind februari wordt de redactie benaderd over Eric uit Congo. Een voetballertje en scholier van 17 die samen met zijn moeder, een jonger broertje en een oudere broer in Klundert woont. Eric moet na 6 jaar terug naar Congo. Terwijl de rest van de familie mag blijven.

Ik reis af naar Klundert, Noord Brabant. Op een zaterdag want dan voetbalt Eric in de A1 van VV Klundert. Eric is die dag man of the match; hij scoort 3 x en het elftal wint met 4-1. Het kampioenschap is niet meer ver weg. Maar de vraag is of Eric dat naderende kampioenschap nog mee zal maken. Hij is uitgeprocedeerd en sinds 1 maart illegaal in Nederland.

Zijn voetbalcoach, het bestuur van zijn cluppie, zijn elftal, zijn mentor van school, zijn oude meester van de basisschool. Iedereen in Klundert zet zich in voor Eric.

Maar het mag niet baten. De lange arm van de overheid heeft anders beslist en Eric wordt binnenkort uit zijn gemeenschap getild en moet terug naar Congo.

De uitzending maakt heel wat los. Defence for Children start vandaag een campagne om Eric hier te houden. Vanmiddag is er een persconferentie waar loco-burgemeester en wethouder Marjolein de Wit van de gemeente Moederdijk (waar Klundert onder valt) officieel de website www.ericmoetblijven.nl. zal openen. Vanaf dat moment kan iedereen via de site oproepen aan de regering versturen om Eric in Klundert te houden. Vervolgens biedt Marjolein de Wit Eric een steunbetuiging aan namens de gemeente Klundert. En Stan van Meuwese, directeur van Defence for Children International, legt op de persconferentie uit welke kinderrechten de regering schendt als Eric niet in Klundert zou mogen blijven.

Caroline van den Heuvel

www.vvklundert.nl

www.ericmoetblijven.nl

www.defenceforchildren.nl

Bekijk ook het item over Eric.