KLM heeft een claim ingediend bij luchthaven Schiphol voor de schade die de luchtvaartmaatschappij heeft opgelopen tijdens de meivakantie. Door de lange wachttijden moesten passagiers worden omgeboekt en liepen vluchten vertraging op. De luchtvaartmaatschappij wil niets kwijt over de precieze hoogte van de claim, maar KLM-baas Pieter Elbers zei eerder dat de wachtrijen “enkele miljoenen" hebben gekost. 

KLM reageerde in mei woedend op de chaos op Schiphol en sprak zelfs van “wanbeleid” door de luchthavendirectie. Niet alleen misten reizigers vluchten, de enorme wachttijden zorgden ook voor imagoschade. Volgens KLM heeft Schiphol, ondanks waarschuwingen, de drukte onderschat. Dat de luchtvaartmaatschappij de schade nu claimt is “uitzonderlijk”, erkent KLM. Schiphol laat tegenover EenVandaag weten niet op individuele claims van luchtvaartmaatschappijen te reageren, maar “claims altijd zeer zorgvuldig te beoordelen.”

Zomervakantie 

Schiphol kondigde deze week maatregelen aan waarmee het nieuwe problemen in de zomervakantie wil voorkomen. Zo krijgen reizigers met alleen een hand- of rugtas of zonder handbagage voorrang bij de bagage-afhandeling. Ook worden in vertrekhal 1 alle beveiligingsdoorgangen geopend. Schiphol-topman Jos Nijhuis zegt in een interview met EenVandaag 350 man extra personeel in te zetten om de zomer goed door te komen. Hij steekt de hand in eigen boezem over de problemen in mei. “We hadden meer marge moeten inbouwen in de bezetting van onze mensen. Die les hebben we geleerd en dat gaan we beter doen in juli en augustus (…) Kan ik garanderen dat er geen lange rijen zijn? Nee, dat kan ik niet. Want er zijn altijd momenten dat er veel meer passagiers zijn dan we verwacht hadden kunnen hebben.” 

Marechaussee

Volgens Nijhuis komt Schiphol nog altijd marechaussees te kort. Hoewel het kabinet heeft beloofd extra geld vrij te maken, is het wat Schiphol betreft nog steeds niet genoeg. “Wij hebben vier- tot vijfhonderd marechaussees nodig. We hebben er tweehonderd toegezegd gekregen. We hebben er dus nog altijd twee keer zoveel nodig.” Nijhuis zegt verder “ontzettend te balen” van de vertraging die Lelystad Airport heeft opgelopen. Aanvankelijk zou het vliegveld volgend jaar al in gebruik worden genomen, maar dat wordt nu pas 2019. “Daarom moeten we ervoor zorgen dat er op 1 januari 2019, als Lelystad echt opengaat, we niet beginnen met 2.000, maar met 4.000 vluchten.”