Klimaatverandering, een fenomeen waarover veelal in abstracte, algemene vorm wordt gesproken. Maar hoe zijn we erachter gekomen dat het klimaat op een ongewone manier verandert?

Die vraag is terug te voeren naar één persoon. Zijn naam: Claude Lorius. Fransman en een van de meest vooraanstaande klimaatwetenschappers ter wereld. Nu is hij 83. Regisseur Luc Jacquet, Oscarwinnaar voor zijn film 'March of the Penguins', ontmoette Lorius en hoorde zijn verhaal. De twee besloten een film te maken: 'Le Glace et le Ciel', oftewel 'Het ijs en de lucht'.

12 november gaat de film in Nederland in première. Het is een terugblik op het leven van de klimaatwetenschapper en zijn onderzoek onder de meest extreme omstandigheden. Tientallen jaren woonde en werkte hij op Antarctica. Zijn onderzoek leverde het eerste, harde bewijs dat er iets drastisch mis is met het klimaat waarin we leven.

In EenVandaag een interview met regisseur Luc Jacquet. Ook spreken we met glacioloog Roderik van de Wal van de Universiteit Utrecht, over zijn bijzondere vakgenoot Claude Lorius.

Bekijk hieronder de trailer: