De gouden arrenslee van Anna Paulowna, een 17e eeuwse sleepkoets en een originele kiereboe. Ze zijn nu nog te bekijken in het Nationale Rijtuigmuseum in Leek. Maar waarschijnlijk niet voor lang meer. Morgen hoort het museum of ze nog subsidie krijgen of dat de geldkraan dicht gaat.

Doodzonde, vindt directeur Caroline Overweg. De collectie rijtuigen in Groningen is de grootste ter wereld en bestaat al drie eeuwen. Maar de provincie vindt dat het Rijtuigmuseum niet voldoende het 'Groningse Verhaal' vertelt.

EenVandaag bezoekt ook het Drents Museum in Assen, waar de provincie minder belang hecht aan het criterium van het 'Drentse Verhaal'. In dit museum domineren geen hunebedden, maar vooral Chinese topstukken de collectie. Centrale vraag: hoe ver moeten we gaan in het beschermen en koesteren van kleine musea en hun collecties?

Het Rijtuigmuseum is niet het enige kleine museum in de problemen. Volgens de Nederlandse Museumvereniging zijn nog zestien andere gemeentelijke musea hun toekomst niet zeker en kampen 51 musea met financiële problemen. Behalve het Rijtuigmuseum in Leek hebben ook het Natuurmuseum Dokkum en Nationaal Museum Paleis Het Loo moeite het hoofd boven water te houden.